alles over sporten met de hond, ook voor mensen die een sport zoeken of meer info over de verschillende disciplines willen.
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 'Stop met fokken bepaalde rashonden'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Lonewolf
Admin
avatar

Aantal berichten : 220
Registratiedatum : 18-11-09
Leeftijd : 39
Woonplaats : Schriek

BerichtOnderwerp: 'Stop met fokken bepaalde rashonden'   do dec 17, 2009 2:11 pm

De Dierenbescherming vindt dat bepaalde hondenrassen zo ziek zijn dat zij niet meer zouden mogen bestaan. "Simpelweg omdat zij niet meer zijn te redden. Er moet paal en perk worden gesteld aan het fokken van rashonden. Met 40 procent van de Nederlandse rashonden is iets mis", stelt vandaag directeur Frank Dales van de dierenwelzijnsorganisatie.

Volgens hem is inteelt een groot probleem. De populaties zijn in Nederland te klein om mee te fokken. Tumoren, heup- of ademhalingsproblemen zijn het gevolg. Er bestaan rassen waarbij de pups alleen nog via een keizersnede kunnen worden geboren. Bij een populair ras als Cavalier King Charles Spaniels (bekend door Pim Fortuyn) heeft volgens de Dierenbescherming één op de acht hondjes een schedel die te klein is voor de hersenen.

"De pijn die de zieke dieren lijden, is ontoelaatbaar. Het uiterlijk wordt bovengesteld, waardoor de gezondheidstoestand er niet meer toe doet", aldus Dales. De directeur doet zijn uitspraken naar aanleiding van de documentaire Pedigree Dogs Exposed (Rashonden onder de loep), die vanavond op de zender Het Gesprek wordt uitgezonden. De documentaire veroorzaakte in Groot-Brittannië veel opschudding.

bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/122932/-Stop-met-fokken-bepaalde-rashonden.html
Terug naar boven Ga naar beneden
Lonewolf
Admin
avatar

Aantal berichten : 220
Registratiedatum : 18-11-09
Leeftijd : 39
Woonplaats : Schriek

BerichtOnderwerp: 'Stop met fokken bepaalde rashonden'   do dec 17, 2009 2:18 pm

ikzelf zou nooit een hond van een kweker kopen. mijn honden zijn 'toevallige' kruisingen,
honden uit nesten waarvan het niet de bedoeling was dat de ouders gingen kweken.
hierdoor heb je minder kans op de gevolgen van overkweek of de raskenmerkende gebreken.
Terug naar boven Ga naar beneden
HennemieAantal berichten : 70
Registratiedatum : 04-01-10
Leeftijd : 35
Woonplaats : Mechelen

BerichtOnderwerp: Re: 'Stop met fokken bepaalde rashonden'   di jan 05, 2010 11:42 pm

Mijn twee honden komen van fokkers, en hebben dus ook stambomen. Ik denk dat dit een beetje afhangt van het ene ras tegen het andere, maar bij sommige rassen zijn de kenmerken zo extreem geworden dat het niet meer door de beugel kan.

Mijn ouders zelf hebben altijd Lakense en Tervurense Herders gefokt, en bij ons stond een gezonde, sociale en stabiele hond voorop. Als je als fokker deze houding aanneemt, kun je toch onmogelijk Cavaliers met te kleine schedeltjes fokken?

Ik denk dat het "afschaffen" van bepaalde, te zieke rassen niet de oplossing is. Het probleem begint zich in alle rassen meer en meer te stellen. Mijn Henna komt weliswaar van een fokker, maar uit werklijnen. Ze doet ook het werk waar Borders voor gemaakt zijn. Als ik de meerderheid zie van de Borders die op show goed scoren, sorry, maar die lijken meer op de schapen die Henna drijft, dan op Henna zelf.

Dit is bij veel rassen het geval. Vergelijk een Duitse Herder uit werklijnen met een Duits uit showlijnen. Wat een verschil zie je dan?

De houding van de hondenwereld moet gewoon dringend veranderen, om onze honden gezond te houden. Als je gewoon de zieke rassen elimineert, gaan er op de lange duur niet veel rassen meer overschieten.

Een goede screening op erfelijke aandoeningen, en een doordacht fokbeleid lijken mij veel zinniger dan het "afschaffen" van zieke rassen.

Iedereen denkt er het zijne over natuurlijk. Wink
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: 'Stop met fokken bepaalde rashonden'   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
'Stop met fokken bepaalde rashonden'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Hondensport :: Ontspanning :: Hondennieuws-
Ga naar: