Hondensport
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.


alles over sporten met de hond, ook voor mensen die een sport zoeken of meer info over de verschillende disciplines willen.
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Wat je je kat of hond nooit mag geven

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Lonewolf
Admin
Lonewolf


Aantal berichten : 220
Registratiedatum : 18-11-09
Leeftijd : 45
Woonplaats : Schriek

Wat je je kat of hond nooit mag geven Empty
BerichtOnderwerp: Wat je je kat of hond nooit mag geven   Wat je je kat of hond nooit mag geven Icon_minitimedo mei 06, 2010 3:32 pm

Katten- en/of hondeneigenaren kennen het wel: kat- of hondlief drentelt rond de tafel en uiteindelijk wil je ze wel een extraatje geven. Maar soms doe je daar je viervoeter echt geen plezier mee. Sommige voedingsmiddelen verteren ze niet, andere zijn giftig voor hen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, weten katten en honden niet altijd wat goed voor hen is. WebMD zet de do's en don'ts op een rijtje.

Specifiek voor honden:

Avocado en guacemole: door de stof persin, die heel giftig is voor de meeste dieren waaronder honden. Hou je hond ook weg van de avocadoplant, want persin zit ook in de bladeren, de zaden en de takken.

Macadamianoten: zes noten kunnen je hond al ziek maken. Symptomen zijn ondermeer spierspasmen, zwakte, verlamming van de lenden, overgeven, verhoogde temperatuur en versnelde hartslag. Chocolade met noten is nog erger, en kan leiden tot falen van lever en nieren en de dood.

Persimmon, perzikken en pruimen: deze fruitsoorten bevatten pitten en zaden die een ontsteking in de kleine darm kan veroorzaken of constipatie. De pitten bevatten ook cyanide, wat giftig is voor mens én dier.

Zout: net zoals bij de mens veroorzaakt zout extreem veel dorst (en extreem veel plassen) bij de hond. Het kan zelfs leiden tot sodiumionvergiftiging, met als symptomen overgeven, diarre, depressie, rillingen, verhoogde temperatuur en aanvallen. Het kan de dood veroorzaken.

Specifiek voor katten:

Hondenvoer: een beetje hondenvoer kan geen kwaad, maar in sé is hondenvoer niet gemaakt voor katten. Ze bevatten dan wel veel dezelfde ingrediënten, katten hebben meer proteïnen en vitamines nodig. Katten die vaak hondenvoer eten kunnen zwaar ondervoed geraken.

Lever: ook hier geldt: een beetje af en toe kan geen kwaad. Te veel leidt echter tot een vitamine A-vergiftiging, wat kan leiden tot misvormde botten, botgroei aan ellebogen en ruggengraat en osteoporose. Het kan ook leiden tot de dood.

Tonijn: de meeste katten zijn dol op tonijn, maar het bevat maar weinig voedingsstoffen. Te veel kan dus leiden tot ondervoeding en kwikvergiftiging. Bovendien is tonijn een bedreigde vissoort.

Look en bieslook: kunnen je kat zware darmproblemen geven.
Slecht voor kat én hond:

Alcohol heeft hetzelfde effect op jouw kat of hond als op de mens, alleen is er veel minder voor nodig. Hoe kleiner de hond, hoe sterker het effect. Twee theelepels zijn genoeg om coma bij je kat te veroorzaken. Beide kunnen sterven van alcohol.

Uien: vers of gedroogd, uien kunnen je hond vergiftigen, waardoor hij kan overgeven, diarree krijgt, geen eetlust meer heeft, moeilijk ademt of er verdwaasd bijloopt. Bij katten worden de rode bloedcellen afgebroken, wat kan leiden tot bloedarmoede en problemen met de darmen.

Zuivelproducten, inclusief melk, yoghurt, kaas en ijs, zijn niet verteerbaar voor (volwassen) katten en honden. Het kan diarree veroorzaken en voedselallergie, wat zich manifesteert in jeuk.

Chocolade is giftig voor katten en honden. Katten kunnen er van sterven, maar gelukkig zijn de meeste katten niet dol op chocolade. De schuldige is de stof theobromine en dat zich in alle soorten chocolade, ook witte. Katten en honden die toch chocolade eten kunnen overgeven, diarree krijgen of extreem dorstig zijn. Het kan ook hartritmestoornissen, beroertes, trillingen en de dood veroorzaken.

Caffeine, zoals in thee en koffie, is in grote hoeveelheden dodelijk voor zowel katten als honden. Een medicijn bestaat er niet. Symptomen van caffeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, gejaagde ademhaling, hartkloppingen, spierspasmen en bloedingen. Caffeïne vind je ook in cacao, chocolade, cola en pepmiddelen.

Druiven en rozijnen worden vaak gebruikt als snoepje maar dat is geen goed idee. Het kan leiden tot nierfalen. Een klein beetje is al genoeg om je kat herhaaldelijk te doen overgeven of te leiden tot hyperactiviteit. Een dag later kan je hond of kat lethargisch en depressief zijn. Gewoon buiten het bereik van honden en katten bewaren!

Snoep, kauwgom, gebak, tandpasta en dieetvoeding zijn vaak gezoet met xylitol. Dit kan de circulatie van insuline verhogen, de bloedsuikerspiegel doen dalen en leiden tot leverfalen. Symptomen zijn: overgeven, lethargisch gedrag en een slechte coördinatie. Binnen een paar dagen kan je kat of hond hieraan overlijden.

Vetrandjes en botten zijn zeer gevaarlijk, of ze nu gekookt of gebakken zijn of niet. Het lijkt natuurlijk, maar een bot kan je hond of kat doen stikken. De splinters kunnen de organen beschadigen en de darmen verstoppen. Ook de alvleesklier lijdt hieronder.

Gesuikerde dranken heeft bij honden en katten net hetzelfde effect als bij mensen: het leidt tot overgewicht, tandproblemen en diabetes.

Rauwe eieren zijn een no-no omdat ze het risico op voedselvergiftiging te groot maken. Rauwe eieren kunnen immers bacteriën als salmonella of E.coli bevatten. Bovendien bevatten ze een enzyme dat de opname van vitamine B verhindert, wat je hond of kat huid- en vachtproblemen kan geven.

Rauw vlees en vis: hiervoor geldt hetzelfde als voor eieren, het kan bacteriën bevatten die voedselvergifiting veroorzaken. Bepaalde vissen kunnen een parasiet bevatten die bij honden een visvergiftiging kan veroorzaken. Als die onbehandeld blijft, kan je viervoeter binnen de twee weken sterven. De eerste symptomen zijn overgeven, koorts en gezwollen klieren. Kook alles goed voor je het aan je hond geeft.

Katten moeten dan weer wegblijven van rauwe vis omdat het de stof thiamine, een essentiële vitamine B voor katten. Tekort aan thiamine kan neurologische problemen en coma veroorzaken.

Gistdeeg: rauw deeg zal rijzen in de maag van je kat of hond. Dit kan erge pijnen veroorzaken. Gist produceert ook nog eens alcohol, wat je viervoeter ook nog eens alcoholvergiftiging kan veroorzaken.

Medicatie: behandel je kat en hond zoals je kinderen: geef ze geen medicijnen voor volwassenen, tenzij je dierenarts je richtlijnen heeft gegeven. Ze kunnen dodelijk zijn. De meeste vergiftigde honden kregen mensenmedicijnen toegediend.

De keukenkast bevat veel zaken die giftig zijn voor je kat of hond, zoals bakpoeder en nootmuskaat. Hou de deuren dicht, als je je kat of hond niet wil vergiftigen.

Wat te doen als je hond of kat iets gegeten heeft dat het niet mocht eten? Dan bel je best zo snel mogelijk de dierenarts of eventueel het antigifcentrum. (edp)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1099703/2010/04/29/Wat-je-je-kat-of-hond-nooit-mag-geven.dhtml
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Wat je je kat of hond nooit mag geven
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Opgelet: Nog nooit zoveel honden gestolen als in 2009
» Rus eet hond op
» Wie is beter: de hond of de kat?
» Hond belt 112
» Riley, de lachende hond

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Hondensport :: Ontspanning :: Hondennieuws-
Ga naar: